Blindengeleidehond Nox mag voor de eerste keer mee naar de apporteertraining en dat is feest!

Het is echt waar dat een blindengeleidehond meerdere functies kan vervullen en dus het geleide werk goed kan combineren met de jachthondensport. Uiteraard heb je goede hulp nodig en weten wat je doet want anders heb je al snel een hond die met van alles in huis aan de haal gaat of op ongewenste momenten het water opzoekt. Om die redenen had ik besloten met mijn nieuwe blindengeleidehond Nox niet naar de apporteertraining te gaan. Maar als je met het jachtvirus bent besmet en je een hond hebt die een enorme will to please heeft, heel goed is in het doen van zoekspelletjes en het geweldig vindt om te apporteren dan gaat het toch wel erg kriebelen. 

Ik ben daarom na de instructie (oefenen van diverse looproutes) eerst met de nieuwe hond in en om het huis gaan spelen en heb daarbij ook gekeken wat er gebeurt als ik een dummy in het gras leg en Nox het commando ‘apport’ geef. In alle gevallen ging hij de dummy halen want blindengeleidehonden leren in hun jonge jaren al apporteren. Alleen zijnde laatste meters altijd erg moeilijk voor Nox. Wat zou er in dat koppie omgaan, vraag ik mij dan af. Snapt hij de opdracht echt niet of wil hij het niet snappen? Zou hij zich misschien afvragen wat je nu eigenlijk met zo’n dummy moet want het vrouwtje heeft veel leuker oefenmateriaal in haar lade liggen. Als je immers al jaren aan deze hondensport doet dan weet toch iedereen dat je in de loop der tijd veel spullen hebt verzameld? Om op deze vraag een antwoord te vinden en de puzzel te kunnen oplossen, besloot ik Hans en Vanda om raad te vragen. En weten jullie nu wat het antwoord was? Kom weer op de zondag ochtend bij ons trainen! 

Zogezegd, zo gedaan en dus stonden Nox en ik op zondag 21 juli jl. voor het eerst samen in het veld. Ik in mijn groene outfit en Nox met een jachtlijntje om zijn nek. Het voelde nog wat onwennig, maar ik vond het zo leuk om weer mee te kunnen doen en was het echt een feestje om te zien hoe Nox van alles genoot en eigenlijk wel alle apporten had willen halen. Aan enthousiasme ontbreekt het dus niet en hij is ook nergens bang voor dus dat is zeker mooi meegenomen. Blijft alleen nog de vraag hoe je een jonge hond leert dat hij de dummy netjes moet afgeven. Het commando ‘vast’ en ’kom voor’ staan immers niet in Nox zijn woordenboek, maar als wij maar blijven oefenen en oefenen en oefenen komt het vast en zeker een keer goed. Maar of het hem lukt om net zoals Jim tijdens het trainingsweekend een opdracht foutloos te kunnen volbrengen als er gehaktballen in het spel zijn, weet ik niet dus mag Nox laten zien wat hij kan. Ook Nox zal dus in oktober mee gaan naar de Belgische Ardennen!