De perfecte neus, maar toch geen talent om jachthond te worden!

Een blindengeleidehond zet tijdens het geleidewerk meestal zijn ogen in om alle obstakels te ontwijken en diverse zoekopdrachten uit te voeren. De neus is dan dus meestal ‘uit’. Dit betekent niet dat deze honden niet weten hoe zij hun neus moeten gebruiken want zij kunnen net zoals alle andere honden heel goed ‘gymnastieken’ met hun neus. Wist je overigens dat een hond van werken met zijn neus net zo moe wordt als van het gebruik van zijn poten? 

Nox is voor wat betreft het ‘gymnastieken met de neus’ een bofkont want hij woont op een unieke locatie waar hij voor wat betreft het uitvoeren van zoekopdrachten regelmatig voor de nodige uitdagingen komt te staan. Er is namelijk naast het woonhuis een grote loods waar heel veel spullen in staan en waar dus van alles onder en achter verstopt kan worden. Ook was er buiten achter op de werf een grote bouwput en ondanks dat ik uit ervaring weet dat je de hond eerst volgens een bepaalde systematiek moet leren zoeken wist Nox al direct vanaf het begin toen hij in Werkhoven kwam wonen dat hij niet alleen goed in alle hoeken op de grond moet zoeken, maar ook de neus in de lucht moet houden om te ontdekken of het voorwerp misschien op grotere hoogte is weggelegd. En zo gebeurt het ook regelmatig dat hij tijdens een nieuwe zoekopdracht op de zakken met zand springt en over stapels met dakpannen loopt om zijn flostouw te zoeken. Slim bedacht want een voorwerp kan natuurlijk ook op hoogte liggen. Wat mij betreft had Nox zo kunnen worden aangenomen bij de douane want hij is een super speurneus!

Eerlijk gezegd had ik in eerste instantie een andere rol voor Nox bedacht en was ik van plan om hem op te leiden tot jachthond. Wij hebben daarom een paar keer met de jachthondengroep mee getraind, maar dat was helaas geen succes. Natuurlijk mot je geduld hebben, maar als je hond zo opgewonden raakt dat hij geen ruimte meer in zijn hoofd heeft om hier iets nieuws in op te slaan zal hij nooit leren een dummy netjes af te geven. Het hoofdstuk jachthondentraining werd dus alweer na een paar weken afgesloten, maar na wat speurwerk te hebben gedaan, leer ik dat je Nox zijn speurneus moet laten gebruiken en is het plan om dit najaar of begin volgend jaar detectietraining te gaan volgen. Bij detectietraining zoekt de hond naar een verborgen stof of geurbron. De hond loopt hierbij dus niet zoals bij het speuren een spoor uit maar gaat zelfstandig op zoek naar een verborgen stof. Maar mag hij nu hij geen deel meer uitmaakt van de jacht-hondengroep nog wel mee naar het trainingsweekend in België? Ik denk dat hij alleen een kan smaakt als hij de geur van de gehaktballen goed kan detecteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *